Zyscovich Architects

EnglishEspañol

We make people places.

The 500 Block

Miami Beach, FL

The 500 Block is an ensemble of one- and two-floor townhouse-style retail boutiques with a three-level parking garage. It is built on one of the most visible commercial sites in the South Beach historic Art Deco District, a neighborhood of modestly scaled apartments and hotels. The townhouse typology relates to the residential origins as well as to the scale and architectural patterns of this part of the city.

The greatest challenge of the design was the maximizing of ground level retail space while minimizing the interior circulation to the above-grade parking facility and adjacent alley. The firm devised an innovative ramping design that allows the boutiques to inhabit a completely different volume from the garage structure. Within this volume, each unit asserts itself toward the sidewalk at a different angle, individualizing its architectural identity which is further distinguished by varying applications of stone, glass, canopies, and eyebrows. To further assert the building’s presence at a key portal to the city, the architecture is amplified by an origami-like metal screen that wraps around the building at the corner. Illuminated by a state-of-the-art lighting program, the screen transforms the façade at night into a beacon of changing color patterns. Additionally, the screen, which has become a city landmark, conceals the parking garage from view.

KEY FEATURES
Retail
Parking
Infill Project in Historic Neighborhood

 

The 500 Block is an ensemble of one- and two-floor townhouse-style retail boutiques with a three-level parking garage. It is built on one of the most visible commercial sites in the South Beach historic Art Deco District, a neighborhood of modestly scaled apartments and hotels. The townhouse typology relates to the residential origins as well as to the scale and architectural patterns of this part of the city.

The greatest challenge of the design was the maximizing of ground level retail space while minimizing the interior circulation to the above-grade parking facility and adjacent alley. The firm devised an innovative ramping design that allows the boutiques to inhabit a completely different volume from the garage structure. Within this volume, each unit asserts itself toward the sidewalk at a different angle, individualizing its architectural identity which is further distinguished by varying applications of stone, glass, canopies, and eyebrows. To further assert the building’s presence at a key portal to the city, the architecture is amplified by an origami-like metal screen that wraps around the building at the corner. Illuminated by a state-of-the-art lighting program, the screen transforms the façade at night into a beacon of changing color patterns. Additionally, the screen, which has become a city landmark, conceals the parking garage from view.

KEY FEATURES
Retail
Parking
Infill Project in Historic Neighborhood