Zyscovich Architects

EnglishEspañol

We make people places.

JC Mitchell

Boca Raton, FL

J.C. Mitchell Elementary School is a phased replacement of an existing school on a restricted urban site.  The original school was built in the 1940s and over the years had become obsolete.  Zyscovich’s design approach was to replace the existing school by strategically locating the new school around the existing campus, as well as several large oak trees, in order to maintain a fully operational school during construction. Once construction of the new facility was complete, the existing school was demolished to make room for a 10-acre park for school and community use.  Our planning also resolved a major traffic problem for the community by relocating the school’s entry point to a less-traveled, easier-to-access entry drive.  

The school itself is an Exceptional Educational Center servicing a broad range of special needs children.  The school’s one-story design is “Accessibly Friendly” to ensure all students are able to enjoy the school’s amenities.  The facility is composed of a number of small “neighborhoods” under one roof.  Each “neighborhood” has its own identity, ranging from young kindergarten to older intermediate students.  The various “neighborhoods” all come together in the “Commons” areas, such as the media center, art, science and computer labs.  The facility’s youthful color and easy-to-use arrangement provide for an enjoyable learning and working environment for both students and teachers.

 

PHOTOGRAPHY (C) STEVEN BROOKE STUDIOS

J.C. Mitchell Elementary School is a phased replacement of an existing school on a restricted urban site.  The original school was built in the 1940s and over the years had become obsolete.  Zyscovich’s design approach was to replace the existing school by strategically locating the new school around the existing campus, as well as several large oak trees, in order to maintain a fully operational school during construction. Once construction of the new facility was complete, the existing school was demolished to make room for a 10-acre park for school and community use.  Our planning also resolved a major traffic problem for the community by relocating the school’s entry point to a less-traveled, easier-to-access entry drive.  

The school itself is an Exceptional Educational Center servicing a broad range of special needs children.  The school’s one-story design is “Accessibly Friendly” to ensure all students are able to enjoy the school’s amenities.  The facility is composed of a number of small “neighborhoods” under one roof.  Each “neighborhood” has its own identity, ranging from young kindergarten to older intermediate students.  The various “neighborhoods” all come together in the “Commons” areas, such as the media center, art, science and computer labs.  The facility’s youthful color and easy-to-use arrangement provide for an enjoyable learning and working environment for both students and teachers.

 

PHOTOGRAPHY (C) STEVEN BROOKE STUDIOS