Zyscovich Architects

EnglishEspañol

We make people places.

Manatee Elementary

Lake Worth, FL

At Manatee Elementary School, Zyscovich is providing design services for a 56,567 GSF, 681-student station classroom addition. Manatee Elementary is a large elementary school with operational and educational challenges due to its undersized facilities and site. Rather than siting the addition on the land containing portables to the east of the existing school, where construction would have a significant impact on educational activities, stretch administrative resources and create extended walking distances for students to reach core areas, the firm designed a two-story classroom building to the west of the existing building. The design creates an educational courtyard with interpretive learning areas, provides for increased safety and security in the campus and allows the under-utilized parcel to the east to become expanded play fields in a park-like setting when the portables are removed. Coupled with reprogramming and minor renovations to the existing school, the design solution creates smaller learning communities within the school in order to take advantage of the positives associated with “small school” learning environments. The plan also re-configures the existing drop-offs into highly-efficient on-site queueing lanes and parking areas.

 

At Manatee Elementary School, Zyscovich is providing design services for a 56,567 GSF, 681-student station classroom addition. Manatee Elementary is a large elementary school with operational and educational challenges due to its undersized facilities and site. Rather than siting the addition on the land containing portables to the east of the existing school, where construction would have a significant impact on educational activities, stretch administrative resources and create extended walking distances for students to reach core areas, the firm designed a two-story classroom building to the west of the existing building. The design creates an educational courtyard with interpretive learning areas, provides for increased safety and security in the campus and allows the under-utilized parcel to the east to become expanded play fields in a park-like setting when the portables are removed. Coupled with reprogramming and minor renovations to the existing school, the design solution creates smaller learning communities within the school in order to take advantage of the positives associated with “small school” learning environments. The plan also re-configures the existing drop-offs into highly-efficient on-site queueing lanes and parking areas.