Zyscovich Architects

EnglishEspañol

We make people places.

Pine Crest Upper School Campus

Ft. Lauderdale, FL

Design Concept: Central Student Learning Street with Flanking Learning Studios 
The Pine Crest Upper School Campus was a traditional quad campus, and the site design maintains the traditional campus quad configuration. A new entry court design improves safety and security while enhancing the campus’ character. The new court serves as a central point of connection to the Lower School, Middle School, and Upper School quads. A new eastern entry point creates the new Upper School drop-off and pick-up drive with limited staff parking. The Upper School quad is landscaped and shaded with native species to create “great room” areas for student circulation and socialization. East of the new facility is a new technology court where students can circulate to the new drop-off/pick-up drive, the Student Center and the Huizenga Science and Library Building.  
21st Century Educational Architecture

The firm worked closely with school leadership to re-create and re-program the campus to incorporate 21st Century educational philosophy and project-based learning pedagogy. The school’s curriculum is departmentalized, therefore student-centered learning must occur in the “in-between spaces.” These spaces are designed to support and encourage collaboration within the students’ flow, as they are talking, texting, listening to music, and on the computer with numerous windows open and the TV streaming. 

A series of circulation spaces are organized enfilade in keeping with the formality of the existing Georgian-style architecture and are filled with opportunities for both individual and group gathering to accommodate the tight site constraints. These Learning Streets—corridors, niches, loggias, and a student union creating opportunities for socializing and learning—are equipped with seating, dry-erase walls and boards, and WiFi. Furniture is movable. Conversation and questioning occur everywhere, and the pursuit of curiosity is promoted throughout. The school is also rich in exterior learning opportunities, including social courtyards, terraces, loggias and a landscaped quad.  

The new Upper School building contains 36 math, social science, English and modern language learning studios, learning streets, two case method rooms, two multipurpose learning studios, a lecture hall, the Institute of Civic Involvement (ICI) library, teacher planning spaces, administrative, guidance and college counseling offices, and student gathering and locker areas. Exterior areas are dedicated to student use for social and collaborative learning with staff, professors and other students. These new exterior “learning living rooms” are revealed from the students’ desks—right outside the northern, western and eastern-facing windows and covered walks of the school.

The building massing is arranged with the main entrance dividing the two major volumes fronting the plaza.  The northern volume is the Upper School administration, Student Services and learning studio wing and is oriented towards the new Senior Court, making the connection to the Huizenga Science and Library Building.   The southern volume houses Multi-purpose rooms, Guidance Counseling, College Counseling, Technology and learning studio wing presenting the exterior face to the campus and to the Upper School lawn.  At the ‘knuckle’ of the new facility is the new Institute of Civic Involvement library and assembly lecture hall with two case method rooms provided at the third floor.  These spaces are shared areas of the School, intended to bring departments and students together for interdisciplinary instruction. 

The new school’s inviting main entrance offers a view through to the new ICI Library and landscaped court beyond.  The learning studio wings are arranged into ‘houses’ corresponding to department areas for Modern Language, Mathematics, Social Science and English. The learning street is widened to provide for extended learning opportunities, individual instruction and student cooperative engagement.  Department planing suites are designed to encourage staff interaction as well to facilitate teaching spaces to be flexible as personal space is provided for each staff.  The new learning studios vary in size to accommodate more flexibility in the scheduling of the variety of upper school curriculum offerings.   

Design Concept: Central Student Learning Street with Flanking Learning Studios 
The Pine Crest Upper School Campus was a traditional quad campus, and the site design maintains the traditional campus quad configuration. A new entry court design improves safety and security while enhancing the campus’ character. The new court serves as a central point of connection to the Lower School, Middle School, and Upper School quads. A new eastern entry point creates the new Upper School drop-off and pick-up drive with limited staff parking. The Upper School quad is landscaped and shaded with native species to create “great room” areas for student circulation and socialization. East of the new facility is a new technology court where students can circulate to the new drop-off/pick-up drive, the Student Center and the Huizenga Science and Library Building.  
21st Century Educational Architecture

The firm worked closely with school leadership to re-create and re-program the campus to incorporate 21st Century educational philosophy and project-based learning pedagogy. The school’s curriculum is departmentalized, therefore student-centered learning must occur in the “in-between spaces.” These spaces are designed to support and encourage collaboration within the students’ flow, as they are talking, texting, listening to music, and on the computer with numerous windows open and the TV streaming. 

A series of circulation spaces are organized enfilade in keeping with the formality of the existing Georgian-style architecture and are filled with opportunities for both individual and group gathering to accommodate the tight site constraints. These Learning Streets—corridors, niches, loggias, and a student union creating opportunities for socializing and learning—are equipped with seating, dry-erase walls and boards, and WiFi. Furniture is movable. Conversation and questioning occur everywhere, and the pursuit of curiosity is promoted throughout. The school is also rich in exterior learning opportunities, including social courtyards, terraces, loggias and a landscaped quad.  

The new Upper School building contains 36 math, social science, English and modern language learning studios, learning streets, two case method rooms, two multipurpose learning studios, a lecture hall, the Institute of Civic Involvement (ICI) library, teacher planning spaces, administrative, guidance and college counseling offices, and student gathering and locker areas. Exterior areas are dedicated to student use for social and collaborative learning with staff, professors and other students. These new exterior “learning living rooms” are revealed from the students’ desks—right outside the northern, western and eastern-facing windows and covered walks of the school.

The building massing is arranged with the main entrance dividing the two major volumes fronting the plaza.  The northern volume is the Upper School administration, Student Services and learning studio wing and is oriented towards the new Senior Court, making the connection to the Huizenga Science and Library Building.   The southern volume houses Multi-purpose rooms, Guidance Counseling, College Counseling, Technology and learning studio wing presenting the exterior face to the campus and to the Upper School lawn.  At the ‘knuckle’ of the new facility is the new Institute of Civic Involvement library and assembly lecture hall with two case method rooms provided at the third floor.  These spaces are shared areas of the School, intended to bring departments and students together for interdisciplinary instruction. 

The new school’s inviting main entrance offers a view through to the new ICI Library and landscaped court beyond.  The learning studio wings are arranged into ‘houses’ corresponding to department areas for Modern Language, Mathematics, Social Science and English. The learning street is widened to provide for extended learning opportunities, individual instruction and student cooperative engagement.  Department planing suites are designed to encourage staff interaction as well to facilitate teaching spaces to be flexible as personal space is provided for each staff.  The new learning studios vary in size to accommodate more flexibility in the scheduling of the variety of upper school curriculum offerings.